24.9.19

PRILOG KRITICI FILOZOFIJE MIROVINSKOG SUSTAVA TRANZICIJSKE EPOHE U POJAŠNJENJU 13 POJMOVA


POVLAŠTENA MIROVINA
Mirovina čija visina odgovara potrebama dostojanstvene starosti. Dodjeljuje se odabranima, po-vlasti, odnosno od vlasti, pa se zato zove povlaštena. Mirovine koje nisu povlaštene nisu mirovine nego iznos kojim se stimulira Projekt efikasnog i trajnog rješavanja umirovljeničkog problema.

MIROVINSKI SUSTAV
Sustav koji će svojom neefikasnošću onemogućiti ono zbog čega je oblikovan

LAŽNA POVLAŠTENA MIROVINA
Ružan izraz za prihode koji ljudima omogućuju dostojanstven život. Boreći se za dostojanstven život danas neki još uvijek uspijevaju steći status borca/branitelja. Sintagma je to zbog koje mnogi žele biti blizu vlasti. Ako po-vlasti budu nagrađeni povlaštenom mirovinom neće im biti važno što je riječ o lažnoj mirovini. Novac nije krivotvoren. Za razliku od nas koji smo uplaćivali u mirovinski fond i koji smo zbog toga glavni krivci za lažne povlaštene mirovine.

FUNKCIONAR
Osoba koja će unatoč svim lošim potezima, krivim odlukama, zloporabama dužnosti, unatoč neaktivnosti, bezidejnosti, neangažiranju..., na kraju svog radnog vijeka moći dobiti – povlaštenu mirovinu.

BRANITELJSKE MIROVINE
Mirovine koje bi trebale biti financirane iz fonda u koji bi uplaćivala poduzeća koja su privatizirana za vrijeme rata. To bi bio način da branitelji zorno shvate za što su se borili.  

UMIROVLJENIK
Čovjek kojemu je kad vidi mirovinu ostalo samo – da umre!

PORUKA MIROVINSKOG FONDA
Nije važno na čijoj ćeš se strani boriti, ali ako želiš povlaštenu mirovinu moraš u rat.

PENZIJA
Mirovina od koje se moglo preživjeti od prvog do prvog. Ukinuta je nakon oslobođenja i ustupila mjesto racionalnijem izrazu – mirovina.

OTPREMNINA
Sofisticirani oblik vizije u kojoj donositelji odluka donose odluku o svojoj budućnosti. Nerijetko je pogode i zbog toga budu obilato nagrađeni.

„NEPOTREBNO POLITIZIRANJE“
Sintagma političara koja je znak da ste na dobrom tragu.

REVIZIJA POVLAŠTENIH MIROVINA
Aktivnost koja će stupiti u politički život odmah nakon što se propita podrijetlo imovine političara, tajkuna, njihove djece, kumova, bližih i daljih rođaka...

POVRATAK OTPISANIH
U novoj verziji riječ je prijetnji branitelja da im se ne diraju povlaštene mirovine. Bilo bi sjajno vidjeti ih kako nas brane od onih koji su pobrali vrhnje dok su se oni borili za mirovinu.

SABORSKA DVORANA
Mjesto druženja boraca za povlaštenu mirovinu. Za potrebe dramaturgije borci se dijele u tabore. Svaki tabor ima svoje navijače. U navijačima se razvija strast navijanja. Strast navijanja nerijetko proizvede govor mržnje. Govor mržnje stepenica je prema djelu učinjenom iz mržnje prema navijaču iz protivničkog tabora. Djelo iz mržnje motivira osvetu, kako na razini govora mržnje tako i djelom. Tako se stvaraju pretpostavke za neki novi rat koji će stvoriti novu generaciju povlaštenih mirovina. Navijači će i dalje biti navijači.

Nema komentara:

Objavi komentar