13.8.20

POLITIKA – PRIČA ZA TOTALNE NAIVCE

Veliki je nesrazmjer između brzine/sporosti kojom se realiziraju političke promjene i očekivanja građana ogrezlih u instant reakcijama društvenih mreža. Političari su preuzeli dio mudrosti Crkve. Onako kako se nekada govorilo da Crkva razmišlja u stoljećima, politika se danas krije u pomacima koji se rade svakih četvrt stoljeća ili rjeđe.

S druge strane društvene mreže razvijaju u svojim konzumentima potrebu instant reakcije, brzog okupljanja, građanske akcije, rješavanja problema, uključivanja. I lijevi i desni navijači postaju nestrpljivi. Njihovim živcima kola digitalna krv društvenih mreža.

Istina, promjene koje će omogućiti nedodirljivost nomenklature brzo će se realizirati. One će omogućiti da utjecajni skupljači smeća, dileri nafte i kokaina, vlasnici cisterni-mjenjačnica, ratni i mirnodopski profiteri, u svojim besprijekornim odijelima i preko svojih političkih potrčkala - jednostavno realiziraju svoje namjere. Afere nisu vječne, zaborav je zagarantiran a nerijetko ima i svoju cijenu.

No u svemu tome  paradoks je to što najmoćniji nisu oni koji igraju ulogu najmoćnijih. Nisu naime političari svemoćni. Oni su u pravilu lutkice na koncu obrijanih glava okruženih obrijanim glavama koje upravljaju jedinicama obrijanih glava. Sila je to pred kojom padaju i najveći. Rečenica da je politika umijeće mogućeg danas ima svoj nastavak ili recimo to tako promijenjen oblik: Politika je umijeće igranja uloga pod budnim okom snajperskih pogleda nabildanih odjevnih brendova.

Zašto Vas tako često iznenadi izjava nekog političara? Zašto ste mislili da on uistinu misli ono što kaže? Kako uopće još uvijek možete vjerovati u integritet osobe koja je svoju dušu prodala ulozi 'demokratskog posrednika'. Svi demokratski posrednici demokratski biraju koga će služiti, a ako ne odaberu sami, slijede ponude 'koje se ne mogu odbiti'. Promjena 'sponzora' mijenja i izjave. Nema razlike između vrsta prostitucije.

Politika je horizont priče za totalne naivce, za ljude koji su kao djeca naučili slušati priče i odlaziti u san uz strašne likove kao što su zmajevi, divovi, čudovišta i slične metafore moći. njihova ljubav danas su pripovjedači s putujućim kolima/autobusima/cirkuskim šatorima. Pripovjedači idu od mjesta do mjesta, rade selfije s lokalnim stanovništvom i uredno bilježe što sve moraju obećati u svojim govorima.

Ti sofisti-pripovjedači bili su i ostali djeca. Zato ih obrijane glave lako zastraše i zato postaju marionetama.

Sofisti-pripovjedači znaju se izvući iz svake situacije. Naviknuti na priče o moćnicim silama oni istinski razumiju pravu silu koja njima upravlja. Jedna je glava na ramenima, a da bi ona tamo ostala potrebno je samo vješto, umilno, nježno, umješno i uvjerljivo – lagati.

Zato, kad sutra budete pljuvali s lijeva na desno ili s desna na lijevo, sjetite se da pljujete na nešto nevažno. Pljujete po riječima i rečenicama koje nisu važne. Vičete na ljude koji ne donose odluke. Osuđujete one koji su samo egzekutori. Neki od njih su već pljuvani i šamarani od strane brendiranih glava i prije svojih medijskih nastupa. To im je podsjetnik što ih čeka ako ne nastave igrati svoju igru.

Neki bježe u snježne radosti. Valjati se u bjelini s prostitutkama vjerojatno je rajski odmor za izgubljenu svijest i savjest ljudi koji su nekada vjerovali u sebe. Neki od njih danas već vide svoje mjesto gore, među anđelima. Ne samo da ga vide. Oni i govore poput anđela. Rođeni i preporođeni u bjelini bijega od vlastite savjesti.

Kad su u pitanju milijarde - vrijednost ljudskog života poprima vrijednost virusa. Treba ga istrijebiti da bi se milijarde investirale bez otpora. Kad su u pitanju političari oni se biraju prema procjenama njihove sposobnosti uvjerljivog laganja. Uvjerljiviji ostaju u igri na nacionalnoj razini a oni manje uvjerljivi padaju na lokalne ceste.

Nema komentara:

Objavi komentar