14.9.19

KAD SE MUDROSTI DOHVATE OPERATIVCI SA ČLANSKIM ISKAZNICAMA...


U POČETKU BIJAŠE RIJEČ
Prisežem! To je riječ kojom započinje rajska naplata dugogodišnjeg uvlačenja u raznorazne prolaze članova hijerarhijski ustrojene nomenklature. Riječ će se vremenom materijalizirati i svakog sljedbenika učiniti bogatijim. Riječju 'prisežem' ulazi se u kastu moćnih, nedodirljivih, bahatih, u pravilu ili neobrazovanih ili priučenih članova kulta.

SVE TEČE
Izjava jednog od tvoraca Ustava na odmoru uz čašicu nakon plesa koji je zadivio Mliječni put i Andromedu. 'Sve teče' (ta mudrost kojom se inače želi interpretirati Heraklita) bile su njegove riječi i kada je svojevremeno podijelio Bošnjake i Muslimane te tako oslabio njihovu političku snagu. Umjesto da ih podvede pod zajedničko ime, podijelio ih je i učinio marginalnim. Tugu je utopio u uzrečici koja ga prati cijeli život i koja će mu na kraju i presuditi. Πάντα ῥεῖ!

RAT JE OTAC SVEMU, SVEMU KRALJ
Heraklitovski slogan viđen na materijalima hrvatskog kralja naftnog biznisa koji se u biznis s naftom uputio još za ratnih dana. Upućen u grčku filozofiju ovaj, kako se tvrdi, bivši serviser klima uređaja, poslušao je Heraklita i pouzdao se u mudrost rata. Dok su drugi ratovali on je istovremeno i ratovao i ratu skidao kraljevsku krunu. Kad je rat prestao većina je ostala bez ičega ali on je iz rata izašao s krunom naftnog biznisa. Sad kada usamljen sjedi na prijestolju naftnog biznisa ne zaboravlja ipak onoga kome sve duguje. Servisira i dalje klimu i čita Heraklita.

ZNAM DA NIŠTA NE ZNAM
Slogan DORHA, USKOKA, POSKOKA, i još nekih filozofski raspoloženih institucija. U tom dijalektički skrojenom sloganu sadržana je sva proturječnost 'institucija koje trebaju raditi svoj posao'. One ga rada kao što je poznato uglavnom tako da ga ne rade, odnosno tako da opstruiraju svaki rad čim čuju kodnu sintagmu optuženog političara na medijima: 'Neka institucije rade svoj posao'. Na taj znak institucije se sjete kako znaju da ništa ne znaju.

IPAK SE KREĆE
Eppur si muove! Izjava rektora zagrebačkog sveučilišta kada je saznao da je sveučilište palo za dvjestotinjak, tristotinjak mjesta na rang listama sveučilišta. Kako se to nije usudio izjaviti pred sudom javnosti Eppur si muove je izgovorio sa svojim istomišljenicima kojima je podijelio počasne doktorate i druge titule. Tako su novi doktori i druge titule zadržali vjeru u svog rektora.

U MRAKU SU SVE KRAVE CRNE
Hegelovska izjava saborske zastupnice koja se nakon prelaska u susjedni politički tabor 'pofarbala' u crno. U prijevodu htjela je reći kako je zapravo svejedno sjedi li u ovoj ili onoj partiji (što je djelomice točno). U prijevodu prijevoda to međutim znači da je odabrala najcrnju opciju prijelaza u najcrnji tabor. Pozivajući se na Hegela željela je iskazati svoju volju da ostane neprimijećena.

KOCKA JE BAČENA
Izjava gradonačelnika Hrvatske nakon što je odlučio prijeći sve granice.

ČOVJEK JE MJERA SVIH STVARI
Protagorina izjava uklesana na stolac predsjednika vlade.

U SVEMU VALJA IMATI MJERU
Riječ čovjeka koji je 'mjera svih stvari' upućena radnicima koji traže da budu plaćeni.

MINERVINA SOVA IZLIJEĆE TEK U SUTON
Mudrost koja je kriva za neotkrivanje i nesankcioniranje pljačke društvenog vlasništva. DORH i USKOK držali su se naime ove Hegelove upute pa bi na teren izlazili tek kada sve bilo obavljeno, rasprodano, počišćeno i bez ikakvih tragova.

MEDIJ JE PORUKA
Znamenita McLuhanova rečenica koja se duboko urezala u svijest članova novih političkih partija. Svjesni važnosti ove misli, odnosno samih medija, odmah po dolasku na vlast bacaju se na dovođenje svojih ljudi na urednička mjesta, u uprave i nadzorne odbore. Ako je medij poruka, smatraju oni, i govore – neka ta poruka bude naša. Dakle neka mediji budu naši. Političari su danas najsnažniji praktičari McLuhanovih stavova o medijima.

Nema komentara:

Objavi komentar