24.8.12

MEDIJSKI KLJUČ



Ključ koji bi otvorio sva vrata...


Oglašavanje treba dati komercijalnim medijima. Svaki od komercijalnih medija treba izdvajati određeni postotak svojih prihoda u fond za financiranje javnog servisa, neprofitnih medija i medija manjina. Politika koja ne bi sudjelovala u financiranju, ostala bi bez mogućnosti sudjelovanja i u manipuliranje medijima. Ključ postoji!



Nešto od rješenja sigurno leži u naivnim pitanjima, pitanjima koja se od nas ne očekuju, pitanjima koja se 'trebaju prešutjeti' jer su neke stvari 'same po sebi jasne'. Jedno od takvih naivnih pitanja (koje želim izgovoriti naglas) glasi:
Zašto se ne organizira automatizam po kojemu bi se iz prihoda komercijalnih medija (koji bi jedini imali pravo oglašavati) financirali i javni servis i neprofitni mediji i mediji manjina?
Bez ikakvog uplitanja politike svima nama jasno da političari ne mogu s novinarima, ali niti bez njih. Kada ih drže u šaci onda ih instrumentaliziraju, a kad su im izvan dosega lako se odmetnu i netko ih drugi počne držati u šaci.
Razvijati demokraciju u situaciji kada političari financiraju novinu odnosno kada odlučuju o njenoj sudbini - isto je što i propagirati vjeru u porno studiju. Mijenjaju se glumci ali igra je uvijek ista: svaka garnitura političara mijenja namještaj u javnom servisu.
Dok se ne razdvoje te dvije sfere medijskog komuniciranja i dalje će se uzgajati privid neuplitanja politike, razvijat će se priče o medijskoj neovisnosti, a riječ transparentnost bit će visoko na rang ljestvici navođenih.
Bilo koja priča bilo koje političke opcije pada u vodu (kada govorimo o medijima) ukoliko ne pokuša ustanoviti sistem samofinanciranja javnog servisa, neprofitnih medija i medija manjina. A to i nije tako teško kako može izgledati u prvi mah. Vjerojatno je teško političarima pristati na pomisao o prestanku trgovine s medijima koji određuju javno mnijenje, ali svi mi ostali od toga bismo imali koristi.
Pretpostavka ozdravljenja politike, društva, morala, kulture, znanosti, biznisa...u ozdravljenju je načina komuniciranja, transparentnosti provedbe političkih odluka, neovisnom i istraživačkom novinarstvu. Dok toga nema sve su odluke samo igra umirivanja javnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar