27.7.16

ZEFIR - VJETAR GLAZBE KOJI DUŠU ČINI LIJEPOM

 https://www.youtube.com/watch?v=YeMjczbuues

Stiže ZEFIR
Govorilo se da će doći. Neki su ljudi bili uvjereni da su ga osjetili u svojoj blizini. Ima žena koje bi se i u svoju djecu zaklele da su ga čule. Ničim izazvan jedan je dizajner počeo raditi na njegovu obličju. Ali, kako uhvatiti vjetar?
Mudri su govorili da su zavjese prevoditelji za jezik vjetra. Tko zna? Možda su nam uistinu potrebni velovi koje vjetar otvara da bismo se približili i njemu i sebi? Možda nas upravo glazba vjetra približi onoj jednostavnoj harmoniji koje dio želimo biti, i na jastuku koje možemo mirni usnuti.
 Čini se da je negdje tamo sve razriješeno i da je ZEFIR stigao!

ZEFIR je projekt izrastao na dobrim vibracijama poezije Enesa Kiševića, glazbenom iskustvu Ismeta Kurtovića i njegovih glazbenih suradnika, tekstualnim i teorijskim orijentacijama Sead Alića i tima Centra za filozofiju medija, Lee Šprajc, Safiudina Alimoskog, Sakin, Srećka Brdovčaka...
Pokazati ljepotu sinergije poetske riječi, glazbe i (pokoje) kritičke misli – temeljna je želja cijelog projekta – pokazati da se misliti može i pjevajući, odnosno da je samo pjevajući (pjesmom) moguće  graditi istinske mostove.  
U svijet koji ishitreno prati ono trenutačno tj. posljedice, ZEFIR želi vratiti pjevanje o nezaobilaznim i nerijetko bolnim fenomenima. Otuda pjesma Stećak koja govori o migrantima, aktualnoj i bolnoj temi današnjice. Pjesma Stećak  na neki je način najava  niza pjesama koje žele progovoriti (propjevati) o sličnim temama: dolaze nam uskoro pjesma  Palestina, Posljednje pismo iz Bišćana- pjesma o bijelim trakama, Suza na kamenu koja pjeva o egzistencijalnoj samoći, Indijanska pjesma o indijanskoj mudrosti, Ravna ploča o urednicima koji su zemlju 'uredili' kao ravnu ploču, etc.

ZEFIR je otvoreni projekt koji omogućuje istomišljenicima da se uključe i ravnopravno nastupaju s onima koji su već unutra. ZEFIR želi biti putujuća ljepota poetske riječi – pjevanje i mišljenje onih koji se u pjesmama ZEFIR-a prepoznaju.

Nema komentara:

Objavi komentar