1.12.13

PIROVA POBJEDA 'U IME OBITELJI'

PIROVA  POBJEDA 'U IME OBITELJI'


Tko do sada nije znao što je bit politike u vremenu odumiranja posredničke demokracije, sada se treba prisjetiti riječi manipulacija.

U vrijeme socijalizma nitko nije mogao ponuditi više od 'slobode'. Riječ sloboda vijorila se nad glavama u kojima je ona odzvanjala kao svekoliko spasenje i raj. Komunizam je bila najveća riječ i njoj se nije imalo što suprotstaviti. Pod krinkom komunizma mnogi su završili i na Golom otoku, i u inozemmstvu i u anonimnosti kao posljedici činjenice što nisu imali malu crvenu knjižicu.

U doba uspostavljanja Republike Hrvatske važno je bilo koristiti riječi Hrvat i Hrvatska. To su bile riječi koje su tako glasno odzvanjale u glavama ovog naroda da se nisu čuli šleperi koji su izvozili dinare u susjedne zemlje i vraćali devize; da se nisu čuli vapaji radnika koji su ostajali bez posla; da se nisu čule jeke iz ispražnjenih hala predviđenih za prodaju.

U doba početaka obračuna s ratnim profiterima i korupcijom bila je potrebna nova riječ. Budući da je hrvatstvo već razotkriveno kao i krinka za pljačku, a politička stranka koja se njome najviše rabila izgubila je legitimitet zagovarati je (jer se iz dana u dan razotkrivala metoda te stranke) bila je potrebna nova riječ/sintagma koja će na zna se kakav način ujediniti one koji zna se kako misle. 'U ime obitelji' je izgledalo kao genijalno rješenje. Njime se ne kaže ništa a kaže se sve. Nitko ne može imati ništa protiv obitelji (kao što se nekada nije moglo protiv slobode ili Hrvatske), ali je u zraku bio osjećaj kako je sve jasno – tražio se novi oblik podjele i novi povod za usporavanje procesa koji su na djelu.


U crkve danas dolazi sve manje vjernika. Vjerojatno ne zato što ih ima sve više. Kolektivna svijest osjeća da joj je vjera ukradena od strane hijerarhija kojima je dopušteno sve što narodu dopušteno nije. Političke stranke su, s druge strane, sve bezidejnije i sve beznačajnije (u sjeni europskih zvjezdica). 

Nove zvijezde na političkom nebu su građanske akcije, inicijative ravnopravnih nehijerarhijski ustrojenih grupa građana, neprofitni mediji i svijest o tome najveća je dobit referendumske noći. To što je ta svijest nastala nakon manipulacije od strane jedne udruge dodatno će osnažiti građansku inicijativu. Pirova pobjeda 'U ime obitelji' značajan je korak u osvješćivanju jedine prave dimenzije političkog djelovanja danas.

Ništa se ne događa bez razloga. Lukavstvo uma je iznad lukavstva jedne eleokventne gospođe i njenih nalogodavaca.

Nema komentara:

Objavi komentar