6.11.13

OVCE I METEOROLOZI


 Baš kad su se ovce htjele požaliti na uvjete proizvodnje vune, mlijeka, sira, mesa i drugih proizvoda koji nastaju intenzivnim trošenjim njihovih tijela, odnekud se pojavila vijest kako naručitelji vune, mlijeka, sira, mesa i drugih proizvoda koji nastaju intenzivnim trošenjim tijela  ovaca – nisu zadovoljni kvalitetom vune, mlijeka, sira, mesa i drugih proizvoda koji nastaju intenzivnim trošenjim. Ovce su pognule glave i odlučile pričekati prikladniji trenutak.
Činilo se da je taj trenutak došao kada je netko noću provalio u dvorište i odnio svu zalihu sijena i žitarica za zimu koja je dolazila. Ovce su podignule glave i počele se dogovarati o pripremnim razgovorima za poduzimanje mjera pokretanja koordinacije čiji je cilj bio – priprema za uvod u nešto što bi u konačnici moglo izgledati kao (ako riječ nije presnažna i neprikladna) – protest.
Odnekud niotkuda u tom se trenutku među ovcama pronijela vijest kako misionari neke čudne sekte obilaze sve redom i obećavaju više nego što im je obećano od strane hijerarhije koja je gospodarila njihovim dušama. Gotovo nitko nije pristao biti sljedbenikom te nepoznate i nikome poznate sljedbe, ali u zraku se osjećao sram zbog samog glasa o tome kako se pojavila misao da bi netko mogao  izdati hijerarhiju koja brine o njihovim dušama. Na protest više nitko nije mislio.
No kada su vukovi počeli dolaziti sve bliže i kada je pokoje janje znalo nestati preko noći, bio je to znak da ovce konačno moraju, sigurnosti radi, života radi (ne toliko svog koliko radi života nedužne janjadi) pobuniti se protiv sustava koji im ne pruža sigurnost i zbog kojega se broj ovaca počeo smanjivati. I taman su pripreme za postavljanje platforme na kojoj bi se promišljalo o oblicima i praksama teorijskog i praktičnog suprotstavljanja pokrenule – kad je kao bomba odjeknulo cijelim dvorištem da je došlo do sukoba dva glavna roda, dvije vrste, dvije pasmine, takorekući dvije rase. Ovce su se posramile svog vlastitog duhovnog horizonta i odlučile prolongirati protest za neka vremena u kojima će moći nastupiti jedinstveni i ujedinjeni. Premda nikada nitko nije razumio izvore i vrstu podjele o kojoj se samo nagađalo.
Gladne, nervozne, blatne i utučene, jednog su dana ovce stjerane u kut, bez izgleda da će dočekati proljeće – konačno odlučile pitati za tu famoznu jednakost svih bića u svemiru garantiranu Deklaracijom o jednakosti svih bića u svemiru. I upravo u trenutku kad su ovce iz sveg glasa podviknule protiv nejednakosti i vlastitog položaja, nekim se čudom u cijelom svemiru njihova dvorišta čulo samo ovčje blejanje.

Posramljene, ovce su ponovno spustile glave i predale se u ruke meteorolozima koji su određivali kakva će hladnoća vladati te zime na koju su osuđene i koju većina neće preživjeti.

Nema komentara:

Objavi komentar