2.10.12

UMJETNOST I MEDIJI


UMJETNOST I MEDIJI
(Simpozij Filozofije medija u Opatiji)

Ovih je dana u Opatiji završio trodnevni međunarodni znanstveni simpozij Filozofija medija. Ovogodišnja tema (2012) bila je Umjetnost i mediji. Znanstvenici iz regije (uz pojačanja iz Austrije, Njemačke i Belgije) trodnevnim su izlaganjima i diskusijama analizirali gotovo sve aspekte odnosa umjetnosti (posebno suvremene, multimedijske, net, umrežene umjetnosti) i novih, 'novih-novih', mobilnih i sličnih (mas)medija.
80 sudionika sudjelovalo je sa 65 izlaganja, a diskusije su se (nakon završenih 'službenih' diskutiranja) prenosile i u lijepu peripatetičku Opatiju.
Jedini je to skup u ovom dijelu svijeta koji je u potpunosti 'predan' filozofiji medija, te koji se u potpunosti posvetio interdisciplinarnom promišljanju (mas)medija – uvijek kroz prizmu kritičkog mišljenja, misaone dosljednosti i filozofijske upornosti.
Izlaganja i rasprave su još jednom pokazale da je ključno pitanje našeg vremena – razumijevanje medija, odnosno da je promišljanje utjecaja medijskih posredovanja na ljudsko iskustvo temelj uspostavljanja ljudske samosvijesti danas.
Povjesničari umjetnosti, teatrolozi, lingvisti, sociolozi, dizajneri, komunikolozi, informatičari, filozofi i znanstvenici drugih srodnih područja – izlagali su svoja viđenja suvremenih fenomena, kako u području umjetnosti tako isto i u području novih medijskih oblika posredovanja umjetničkih intencija.
Raznolikost materije o kojoj se izlagalo pomoglo je propitivanju okvira u kojima se može, a pokazalo se i mora, razvijati filozofija medija. Još jednom se pokazala potreba za takvim pristupom koji ujedinjuje promišljanje umjetničkog, tehnološkog, iskustvenog, filozofijskog.
Posebnu pozornost izazvao je Frank Hartman, autor desetak knjiga iz područja filozofije medija, koji je na kraju skupa najavio snažnije povezivanje ove inicijative sa sličnim europskim i svjetskim središtima filozofsko-medijskih istraživanja.
Vrijednost izlaganja posebno će doći do izražaja u dva broja elektroničkog međunarodnog znanstvenog časopisa In medias res čiji se prvi broj promovirao upravo na ovom skupu u Opatiji. Sljedeća su dva broja posvećena izlaganjima u Opatiji, a planiran je i internacionalni broj (na engleskom i njemačkom jeziku) te zbornik u kojemu će biti objavljen izbor najkvalitetnijih tekstova s ovog skupa.

Nema komentara:

Objavi komentar