15.8.20

ONI KOJI SU UBIJALI 'TUĐE' VEĆ SU TADA UBIJALI I 'SVOJE'

Društveni su fenomeni poput malih kockica trodimenzionalnog tijela. Odabrati samo jednu kockicu znači vidjeti 'vrh lule' ali ne i ostatak koji je potreban da bi se shvatio fenomen u cjelini. Govoriti o jednom segmentu društva nerijetko znači višedimenzinalna zbivanja svoditi na plošnu dvodimenzionalnost. A sinkronicitet prije ili kasnije dobije svoju potrebnu dimenziju.

Lako je etiketirati, napadati, osuđivati, dokazivati zločine, suosjećati sa žrtvama, komemorirati... sve to može biti odraz osobne boli, borbe za istinu, osjećaja pijeteta, ali naravno može biti i iskorišteno u politikantske - dvodimenzionalne svrhe.

Fenomen šutnje o zločinima nacije kojoj pripadamo fenomen je koji baca ogromno svjetlo na svijest i savjest suvremenog građanina pretvorenog u nacionalnog navijača, kupljenog nekom sitnom sinekurom, odnosno zastrašenog policijom, vojskom, sudovima, ovrhama, itd.

Pitanja koje se zdaravorazumski nameću glase: Kako oni koji znaju gdje su zakapane žrtve zločina mogu izaći na kraj sa svojom savješću?; Kako objasniti činjenicu da je spirala šutnje toliko jaka da brodovi ubojica i danas plove bez straha da će neka slaba karika probuđene savjesti progovoriti, napraviti rupu na brodu i dovesti u opasnost zakopane istine?. Zašto je tako malo intelektualaca koji osuđuju zločine 'svojih', a toliko intelektualnih karijera izgrađenih na šutnji?.

Strah za fizičku egzistenciju zasigurno je prisutan jer oni koji su ubijali 'tuđe' već tada su zapravo ubijali i 'svoje' i ne bi im bilo teško nastaviti.

Sudionici mnogih zločina danas su visokopozicionirani moćnici čiji osnovni zadatak nije briga za narod koji zastupaju nego briga da se narod prestane plašiti i da savjest probuši rupu na brodu luđaka.

Mediji su danas navijački bilteni nacionalnih hijerarhija i neće pokazati interes za priče koje narušavaju njihovo bildanje nacionalnih strasti.

Povremena samoubojstva vjerojatno nisu samo razočarenje u rezultate rata. Za  vjerovati je da pojedinci u sustavima šutnje ne pronalaze mogućnost izmirenja vlastite savjesti i učinjenog zločina odnosno zločina s kojim su upoznati.

Rat nas je pretvorio u navijače koji mašu zastavama čak i danas kada na terenu više nema igrača. Ostale su samo zastave koje svjedoče o kombinacijama boja koje izazivaju sreću i kombinacijama boja koje izazivaju mržnju.

I umjesto da neopterećeno kažemo da je svaki zločin nekog 'mog' za svaku osudi i da se mora procesuirati, nerijetko šutimo 'nadilazeći intelektualno' vremena mržnje.

Nije dobro.

Mislim da tako samo pomažemo spirali šutnje da se razvije do neslućenih dimenzija, a da će nas brod zločinaca i dalje sve skupa voditi u propast. I zato.

Reci prijatelju/prijateljice, reci jednom za sva vremena: Osuđujem svaki zločin koji je učinio bilo koji pripadnik nacije kojoj pripadam. Osuđujem šutnju pojedinaca koji znaju za zločine ili mjesta gdje su žrtve zemljom skrivene; osuđujem i šutnju medija koji ne objavljuju ono što je poznato. Osuđujem svaku vlast koja ne radi na oslobađanju vlastitog naroda od stigme zločinstva, svakog predsjednika koji se neće pokloniti žrtvama drugih naroda.

Reci prijatelj/prijateljice da se povijest ne gradi na lažima i da će laži kad-tad doći na naplatu. Reci da ti je teško jer gubiš prijatelje među kvalitetnim i lijepim dušama drugog naroda samo zato što misliš da moraš šutjeti. Drugi je tvoje bogatstvo a ne prokletstvo.

Zločinac ne pripada nijednoj naciji. Njegovo je pravo, kako bi rekao Hegel, da bude kažnjen. Omogućimo mu da realizira svoje pravo. Budimo građani i izgovorimo ono što nas izjeda iznutra. Oslobodimo se šutnje, skrivanja, laži, izbjegavanja razgovora... Prestanimo se praviti prepametnim za te teme.

Potražimo kanale komuniciranja istine izvan cenzuriranih nacionalističkih navijačkih kanala takozvanih javnih servisa.

Ako to ne napravimo onda ćemo i novim generacijama u amanet ostaviti samo mržnju, a to znači nove ratove, nove logore, nova mučenja, nova silovanja, nove masovne grobnice...

Reci prijatelju/prijateljice...

Nema komentara:

Objavi komentar