6.1.14

PRIČA ZA LAKU NOĆ

BIJEG OD NEPODNOŠLJIVE LAKOĆE

Ništa lakše nego biti u pravu, govorio je Onaj koji se nikada nije trudio biti u pravu. Tko na tome insistira znači da je posložio kaldrmu tako da kočije suparnika ostanu bez kotača. Slagati kaldrmu posao je uličnih kockara a ne ljudi koji su od riječi, koji se riječima bave, s riječima se rađaju i bez riječi umiru.

Jednostavnije je biti zanimljiv, doda Onaj koji se nije trudio biti posebno zanimljivim. Dovoljno je pomiješati vjetar sjevera i juga, pisma istoka i zapada, dijelove neba koji pripadaju različitim hijerarhijama – i eto zanimljivosti za sve svjetine svijeta bez svijeta u svojim glavama. Dovoljno je, ali to je posao stručnjaka za mijenjanje smjerova, a ne za onoga koji ne izlazi iz svoje glave.

Ništa lakše nego dobiti Nobelovu nagradu, uključi se u razgovor Onaj koji nije gledao nijednu dodjelu Nobelove nagrade. Ali to iziskuje ratove u knjigama ili pustinjama, atomske bombe nad ljudskim glavama ili u njima, svakodnevnu paljbu iz pera punih baruta, bespilotnih letjelica i bankarskih utvrda. No to je posao ratnika sviklih dinamitu, a ne onoga koji u novogodišnjoj noći bježi pod krevet.

Možda je ipak najlakše zavoditi, rekao je Onaj koji se odlučio biti sam. Zavođenje je proizvodnja viška vrijednosti vlastitim tijelom, viškom rečenica, viškom moći, visinom potpetica, bojom kreditne kartice, viškom silikona… Tko želi zavoditi mora i ostavljati, a tko zna ostavljati nikada nije ni otišao dalje od zavođenja.


Najlakše je meni sa svima vama izaći na kraj, rekao je Onaj koji je nakon toga otišao na spavanje…

Nema komentara:

Objavi komentar