1.8.12

SVETA MISA


DNEVNIK SKEPTIKA 29. 7. - 1. 8.  2012 


Kroz prozor seobe u toplicama u kojima se odmaram svakodnevno slušam telefonske razgovore gospođe iz susjedne sobe. Ogovaranja, prigovori, predbacivanja i oštrije riječi prekidaju se samo nedjeljom u vrijeme mise.

Sveta misa.



Druga i treća stranica Jutarnjeg lista donose udarni oglas za Gričku vješticu Marije Jurić Zagorke. Doba tranzicije doba je kada su mediji informiranja u svom proizvodu (novini) počeli prodavati  SVOJE kuće, zemljišta, knjige, DVD-e...  Dnevni listovi  svoje udarne stranice (svoja sveta mjesta) posvećuju tako svojim proizvodima (koji nemaju veze s informiranjem). Stvar koja je postala 'normalna' zapravo je neprihvatljiva: Plaćamo novine da bismo u njima čitali oglase za knjige, nekretnine, DVD-e i druge proizvode... Nakladnici novina postali su zapravo mešetari kojima su novine samo višak oglasnog prostora s kojim trguju. Po toj logici (mešetarenja svim i svačim) i kamatari bi mogli pokrenuti dnevni list reklamirajući na 'slobodnim stranicama' svoje kamatarke kredite. Po toj logici Agrokor bi trebao preuzeti kompletnu nakladničku djelatnost u Hrvatskoj i pokupiti sav novac kojega Ministarstva izdvajaju za sufinanciranje knjiga.  
Nakladnici novina trebali bi   raditi novine, a omogućiti nakladnicima da u novinama s pravim novinskim sadržajem – objavljuju oglase za posao kojim se bave. 
Malo sutra.

Linić objavio  listu srama. Predlažem paralelnu listu srama političara koji su utjecali na aktualnu gospodarsku situaciju.

Gledao spektakl u Londonu. Nisam nažalost čuo mnoge efekte i veliki dio glazbe jer sam morao isključiti voditelje. Srce više ne dopušta toliku količinu gluposti u tako malo vremena.
Inače igre su još jedan dokaz da se pod riječju sport danas skriva biznis spektakla i korporacija kojima je to velika šansa da se prikažu u pristojnom svjetlu.
Nakon ovoga moguć je još samo jedan korak naprijed: snimanje iz svemira i svjetlosni spektakl svih velikih europskih gradova. Možda će to biti trenutak kada ćemo se osjećati dijelom nečeg velikog. Nažalost i nakon te večeri doći će obično jutro.

Neprirodno veliko je bogatstvo nekih ljudi u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Korektiv mora doći iz neke socijalno osviještene teorije koja neće nasjesti na stare ideološke podjele i globalno medijsko pokoravanje svijeta.

2 komentara:

  1. Kad' god probam da te nazovem u toplice, neka gospodja se javi na telefon pa malo pricamo o svakodnevnici...

    OdgovoriIzbriši